Menu
nlenfrde
Sinds 1-1-2018 is dit het schrikbarend aantal kinderen van verstoten ouders:

Als we er niets tegen doen zullen er dit jaar nog eens 3367 kinderen de dupe worden van ouderverstoting, dat zijn gemiddeld 2 kinderen per uur!

Tilburg, 23 augustus 2018

Per email en openbaar gepubliceerd.

 

Goede middag mijnheer van Zutphen,

Met deze mail vraag ik een afspraak aan bij u op kantoor om het onderwerp ouderverstoting met u te bespreken.

Jaarlijks verliezen 16.000 kinderen het contact met de uitwonende ouder, wiens ouderschap voor de scheiding niet ter discussie stond.

Nu kunt u zeggen, nou niet echt mijn probleem, gaat u maar naar de Kinderombudsman, maar zo werkt het dus niet. Immers kinderen worden volwassen. De gevolgen van ouderverstoting in het volwassen leven zijn desastreus. Het is ook niet de vraag OF het op latere leeftijd misgaat, maar WANNEER.

Op dit moment lopen er zo’n 1 a 1,5 miljoen burgers in Nederland rond met een onverwerkt trauma ten gevolge van een loyaliteitsconflict. Gebrek aan respect voor gezag en autoriteit is maar een klein dingetje in verhouding tot de kans zelf weer in de verstotingssituatie te komen (80%).

Sta eens stil bij deze getallen! En besef dat het leed verder gaat dan enkel een pappa of mamma die geen contact meer heeft met het kind, nee, hele families worden uitgebannen/verscheurd.

Daarnaast is deze markt ‘ontdekt’. Door heel veel zogenaamde professionals, zonder enige toegevoegde waarde. Ze verergeren enkel de situatie, maken radeloze ouders nog hulpbehoevender. Geven verkeerde adviezen en lokken mensen in trajecten, terwijl tijd onze grootste vijand is.

Dan wijs ik u nog op steeds meer ‘eigen recht’ dat ouders toepassen (familiedrama’s) daar zij het vertrouwen in de Familierechtspraak, de instanties, de politie, etc hebben verloren.

Of het feit dat ouders zo geraakt zijn dat ze in de ziektewet belanden, zich failliet procederen, in de schuldsanering komen, bewust in de bijstand gaan om zo gebruik te kunnen maken van een toegevoegde advocaat of maar geen alimentatie hoeven te betalen.

Er zijn oplossingen, die nu direct toegepast kunnen worden. Waarvan een preventieve werking uitgaat, maar iets heel simpels als banen behoud en geld, verhinderen dit.

Waar ik, namens Herken Ouderverstoting heel veel moeite mee heb, is de ‘adviserende’. houding die de Nationale Ombudsman op dit moment hanteert en ik wil u erop wijzen dat deze niet meer van deze tijd is. Anno nu zal de Nationale ombudsman met een andere houding moeten komen en het beleid dus aan moeten passen.

Er ligt een rapport van de Kinderombudsman uit 2014 dat er niet om liegt: ouderverstoting bestaat en is geestelijke kindermishandeling.

December 2016 is door de toenmalige minister van de Steur tijdens de Divorce Challenge het grote woord gevallen: ouderverstoting en vooral dat men er iets aan zal gaan doen. Nou wij wachten nog steeds, maar het geduld raakt op, daar tijd onze grootste vijand is en deze grove vorm van mishandeling onverminderd doorgaat.

Verder wijs ik u graag op het congres Waarheidsvinding in de Justitionele Keten te Rotterdam 10 november 2017, de presentatie door prof Taveccio en Stams; het beleid van rust (de koninklijke weg) is op NIETS gebaseerd en juist contra productief. Het is zeer slecht voor de identiteitsontwikkeling van het kind. Let wel; deze visie is getekend door 110 echte internationale wetenschappers.

Rest mij u te wijzen op het rapport Scheiden zonder schade (22 februari 2018, gepresenteerd door de heer Rouvoet), het bericht in de staatscourant 15 maart 2018 (waarbij artikel 279 BWS maar weer eens werd afgestoft) en de brieven richting Tweede kamer mei en juni 2018, alsmede de behandelingen oa. op 16 mei en juni 2018, waarbij heel veel is beloofd ten aanzien van de aanpak van ouderverstoting en zelfs een motie is aangenomen om omgangsfrustratie strafbaar te maken.

Terwijl dat laatste eigenlijk niet nodig zou moeten zijn, mits de politie en het OM hun werk zouden doen (art 279 WvSr)

Dagelijks krijg ik berichten van ouders, zij lopen vast. Zij wenden zich tot de Nationale Ombudsman die verwijst naar de richtlijnen van het NJI. Echter, die worden herschreven naar aanleiding van de presentatie Taveccio/Stams. Wat nog wel een tijdje zal duren….apart. Tot die tijd is er dus niets terug te vinden bij het NJI

De politie krijgt van u te horen dat ze de wet maar beter niet kunnen naleven, rust is beter….Terwijl dat dus niet het geval is.

Sterker nog, zelf heb ik een medewerker aan de telefoon gehad die mij fijntjes wist te vertellen dat zo iets als ouderverstoting niet bestaat. Het zijn vechtscheidingen, waarbij er dus 2 vechten. Dan hadden we maar beter moeten uitkijken met betrekking tot een partnerkeuze, geen kinderen moeten nemen en ook niet moeten scheiden!

Beste mijnheer van Zutphen, een kleine voorzet; ouderverstoting komt voort uit een high conflict scheiding, waarbij 1 ouder het gevecht gaande houdt en daarin beloond wordt; de Koninklijke weg. Terwijl dat beleid dus contra productief is en met de kennis van nu onacceptabel.

Met andere woorden; ik kom graag bij u langs en wil graag meedenken in het herschrijven van uw visie/beleid, daar 1 ouder uitbannen, rust adviseren, kindermishandeling is, met grote gevolgen voor de maatschappij. Dat moet simpel gezegd dus stoppen.

Hoe dan ook vraag ik aan u om een helder standpunt in te nemen. Voortschrijdend inzicht heet dat.

Graag hoor ik per omgaande of u, of uw beleidsmedewerkers, een klein gaatje in de agenda weten te vinden.

 

Wie ben ik, wat is Herken Ouderverstoting:

Sinds september 2015 zijn wij een dagelijks groeiende, prominente belangengroep puur voor de ouders en kinderen. Wij informeren ouders, wijzen hen op mogelijkheden en vooral op hun eigen verantwoordelijkheden, op wat ze ZELF kunnen doen, zonder onnodig hun kind te belasten.

Wij zijn gesprekspartner daar waar het er toe doet en omdat wij geen commercieel belangen hebben en niet afhankelijk zijn van geldstromen (subsidies) kunnen wij alle spelers tot de orde roepen. Natuurlijk leidt dit alles tot weerstand.

Sinds 12 juli 2018 hebben wij een professionaliseringsslag gemaakt; we zijn de stichting (H)erken Ouderverstoting.

Onderstaand een paar links:

 

Daarnaast hebben we twitter, Instagram en Link’din

Samen kunnen wij dit laatste taboe (kindermishandeling en ex-partnergeweld) aangaan. Ouderverstoting is maatschappelijk onaanvaardbaar.

Vriendelijke groet,

Annemarie van Mackelenbergh