nlenfrde

Tijdens de Divorce Challenge, december 2016, hebben wij Jaap Bakker, oud-advocaat en mediator/docent, ontmoet, alwaar hij een eervolle vermelding kreeg, omdat hij ons allemaal, inclusief de overheid, op 'verborgen' ouderverstoting wees.1 Een door de gemeenschap/cultuur gelegitimeerde 'traditie'.

Onlangs schreef Jaap Bakker ons dit bericht:

Met het oog op de door de Tweede Kamer op 21 mei 2019 aangenomen motie van Lisa Westerveld, over onderzoek naar oplossingen voor het probleem van ouderverstoting: "

"Overwegende dat er vaak te weinig kennis is bij jeugdzorgprofessionals, politie en justitie over ouderverstoting;", vertel ik jullie graag het volgende:

  1. 'Overwegende dat er vaak weinig kennis is bij...'

Advocaat Samira Bouddount antwoordde op een vraag van het Advocatenblad:

PardonEen door de gemeenschap/cultuur gelegitimeerde 'traditie'? Van zoiets als ouderverstoting had ik toen nog nooit gehoord. Maar omdat ik destijds een zaak onder handen had die verdacht veel leek op wat hier geschetst werd, gingen wel al mijn alarmbellen af. 

  1. 'Onvoldoende deskundigheid'

In mijn toenmalige zaak oordeelde de Raad van State naderhand:

Vanwege dat gebrek aan deskundigheid in de keten was ik eerder al naar dagblad Trouw gestapt. Dat resulteerde in: "Rechters en advocaten weten vaak niet wat ze met culturele verschillen aan moeten. Terwijl die in een multiculturele maatschappij toch vaak meespelen."  

Bijgaand filmpje van 2.49' vertelt zowel iets over dat gebrek aan deskundigheid bij de rechter(s) als over de vele gesloten deuren waar ik sinds 2008 tegenop liep.