Menu
nlenfrde

14 november 2017

Divorce Challenge

Ruim een jaar geleden hebben leden van de Facebookgroep Herken Ouderverstoting massaal meegedaan met de Divorce Challenge. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie werd verrast met 507 ingezonden plannen. Plannen die werkelijk bijdragen tot een oplossing, ter voorkoming van een conflictscheiding. Plannen die hoog gewaardeerd werden door het publiek omdat ze ingezonden waren door mensen die zelf conflictscheidingen meemaken of verstoten ouders zijn. Plannen die bol stonden van praktische oplossingen door mensen die zelf ervaringen hadden opgedaan met instanties, met rechtbanken, met jeugdzorginstanties en advocaten en kwamen met zeer praktische tips.

Toch werd ditzelfde publiek (de werkelijke ervaringsdeskundigen) geconfronteerd met 5 podiumwinnaars die juist die instanties vertegenwoordigen. En die 5 winnaars kregen het podium.

En die andere 502 plannen? Die waren verdwenen, door het Ministerie van het internet gehaald. Navraag bij het ministerie gaf geen reactie. En zo konden wij ze als verloren beschouwen, terwijl daar juist ideeën tussen zitten die een groot positief verschil kunnen maken. Het zou doodzonde zijn om voorbij te gaan aan deze plannen.

Immers, het zijn plannen die komen vanuit de doelgroep zelf! In september 2017 berichtte de Rijksoverheid: Minister Blok van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben de heer André Rouvoet (voormalig Minister voor Jeugd en Gezin) bereid gevonden om vervolg te geven aan de vorig jaar gehouden Divorce Challenge. Dat maken de bewindspersonen vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Scheiden zonder Schade

Rouvoet zal als onafhankelijk voorzitter een platform inrichten met verschillende partijen die te maken hebben met scheidingen zoals de advocatuur, de rechtspraak, hulpverlening, de gemeenten, wetenschappers en maatschappelijke organisaties waaronder ervaringsdeskundigen. Met hen wil Rouvoet oplossingen uitwerken om de schade die kinderen ondervinden van scheidingen te beperken.

Scheiden zonder schade is het uitgangspunt van het Platform. De Divorce Challenge leverde vorig jaar meer dan 500 voorstellen op. Maar die plannen… waren dus verdwenen. De plannen staan weer online. Derhalve heeft de Facebookgroep Herken Ouderverstoting deze plannen weer online gezet. Omdat het weet dat tussen die plannen de werkelijke parels zitten.

Om niet weer het wiel te hoeven uitvinden, om niet weer met nieuwe plannen te hoeven komen. Er ligt genoeg inspiratie! Een beroep op Rouvoet en het nieuwe kabinet Namens alle volgers en bijdragers aan de Divorce Challenge doen wij een dringend beroep op de heer Rouvoet om juist deze, door het publiek gedragen, plannen mee te nemen tijdens zijn ronde tafel sessies, opdat wij niet geconfronteerd gaan worden met ‘oplossingen’ die het verschil voor ouders en kinderen niet gaan maken.

De ervaringsdeskundigen worden helaas niet vertegenwoordigd, niet uitgenodigd en dus genegeerd. En zo lijkt de Divorce Challenge te verworden tot die commercial: “wij van wc-eend adviseren wc-eend”.